Resepi Sambal Goreng Tempe

Sambal Goreng Tempe, Photo By Yuyu Roslan
Selalunya orang jawa yang suka makan tempe ni kan.. tapi sekarang ni rasanya dah ramai yang suka masakan tempe ni. Dalam resepi kali ni, tempe dijadikan sebagai bahan utama kalau nak tambah tahu pon boleh jugak.. ikut citarasa sendiri. Sebagai info, tempe ni kaya dengan sumber protien.

Bahan-Bahan:
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
7 tangkai cili kering
1/4 cawan minyak masak
1/4 sudu teh garam
serbuk perasa/serbuk cukup rasa pon boleh
1/4 sudu teh gula
3 keping tempe
1/4 cawan air asam jawa

Cara Memasak:
Panaskan minyak dalam kuali
Masukkan bahan yang dikisar ( bawang putih/bawang merah/cili kering)
Kacau, sambil tu masukkan air asam jawa (pastikan api sederhana perlahan)
Masukkan tempe yang telah digoreng dan dipotong nipis
Masukkan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya (ikut citarasa lidah masing-masing)
Kacau sehingga sebati, biarkan kering & hidangkan

Hidangan: 2-4 orang
Masa penyediaan: 10 minit


Comments

Popular posts from this blog

Sarapan di Ampangan, Negeri Sembilan

Restoran Ikan Bakar Umbai Kg.Melayu Subang

Restoran tepi kolam ikan..Shah Alam