Resepi Pindang Ikan Tongkol

Pindang Ikan Tongkol, Photo By Yuyu Roslan
Biasanya makanan pindang ni pilihan ibu-ibu yang sedang berpantang. Lagipun makanan rebus macam ni bebas kalori yang tinggi. Jom tengok apa bahan dan bagaimana cara nak masak pindang ni..

Bahan-bahan:
1 kg Ikan Tongkol
3 batang serai
2 helai daun kunyit
3 biji cili merah
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh gula pasir
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara memasak:
Aturkan ikan tongkol ke dalam periuk
Masukkan cili merah, bebawang, asam gelugur, kunyit hidup,& gula pasir
Masukkan air sama paras dengan ikan
Jerangkan air sehingga mendidih.
Masukkan garam dan kacau perlahan.
Tutupkan api, hidangkan.
Hidangan untuk 5 orang.



Comments

Popular posts from this blog

Sarapan di Ampangan, Negeri Sembilan

Restoran Ikan Bakar Umbai Kg.Melayu Subang

Restoran tepi kolam ikan..Shah Alam