Resepi Ayam Masak Ungkep

Ayam Masak Ungkep, Photo by Yuyu Roslan
Ni memang kegemaran Yuyu. Kalau mak masak memang sanggup makan panas-panas ceduk dalam kuali. Memang puas hati, boleh makan dengan nasi atau nasi impit.. bebaloi-baloi

Bahan-Bahan:
1 ekor ayam, dipotong dan dibersihkan
10 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu makan ketumbar
1 sudu makan jintan putih
300ml santan
3 batang serai - dirampai halus
4 helai daun kesum
3 helai daun limau purut
2 sudu air asam jawa
1 sudu gula
garam secukup rasa
3 sudu minyak masak

Cara Memasak:
Panaskan minyak, tumis bahan yang dikisar sehingga berbau harum ( cili merah/ bawang putih/kunyit hidup/ ketumbar )
Masukkan ayam dan  masak hingga empuk
Kemudian, masukkan gula, garam dan air asam jawa kacau sebati.
Pastikan api sentiasa sederhana, masukkan daun kesum dan limau purut.
Biarkan selama 10 minit setelah puas hati ayam dah cukup masak, tutup api dan hidangkan.

Jumlah hidangan: 5-7 orang
Masa penyediaan: 25 minit


Comments

Popular posts from this blog

Sarapan di Ampangan, Negeri Sembilan

Restoran Ikan Bakar Umbai Kg.Melayu Subang

Restoran tepi kolam ikan..Shah Alam