Resepi Gulai keladi Masak Lemak Dan Siput Sedut

Photo By Yuyu Roslan
Ni satu lagi makanan kalau makan dengan nasi putih panas, sambal belacan tambah lagi dengan ikan masih.. memang sedap.. terangkat. hehe.. petua nak hilangkan lendir pada keladi senang je.. masa siang keladi tu sediakan satu bekas air dan rendam.. dalam 5 minit cukup lah.. lepas tu dah ready untuk masak..Terfikir-fikir nak masak ape tengah hari ni? jom cuba masak gulai ini..

Bahan-bahan:
1kg siput sedut
300ml santan pekat
1 ikat batang keladi
1 keping asam gelugur
1 helai daun kunyit
10 biji cili pada
3 ulas bawang merah
1 inci kunyit hidup (nak pakai serbuk pon boleh)

Cara Memasak:
Bersihkan siput sedut, pastikan muncung diketuk dan ditoskan.
Masukkan bebawang, cili, serai, air, siput sedut ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana.
Apabila mendidih, masukkan keladi,serai, daun kunyit dan kacau sebati.
Akhir sekali, masukkan santan pekat dan tunggu lebih kurang 5 minit dan dah boleh dihidangkan..

Saiz hidangan: 3-4 orang



Comments

Popular posts from this blog

Sarapan di Ampangan, Negeri Sembilan

Restoran Ikan Bakar Umbai Kg.Melayu Subang

Restoran tepi kolam ikan..Shah Alam